6. července 2013

DO DRÁŽĎAN ZA PIVEM V KNIHÁCH I VE SKLE

O tom, že hlavním důvodem pro plánování pivních cest nemusí být primárně pouze pití tohoto nápoje bude další příspěvek ze zahraničí, podstatně bližšího, než připravované články o Lotyšsku. 

V rámci mých studií jsem v loňském roce obdržel od domovské fakulty grant na výzkumný záměr, na jehož konci bude několik kratších studií na téma "Technický a vědecký pokrok jako pozadí hospodářských proměn českého pivovarnictví v 19. století". V rámci plnění grantu, pro rozšíření informační základny mých studijních zdrojů, mám naplánované i zahraniční studijní cesty, z nichž ta první mé kroky zavedla v těchto dnech do saských Drážďan.

 Drážďany.

Na kraji města se v obrovském kampusu Technické univerzity nachází moderní komplex budov SLUBu - Die Sächsische Landesbibliothek – Staats- und Universitätsbibliothek Dresden (Saská zemská knihovna - Státní a univerzitní knihovna). Ve fondech knihovny, která svým vnitřním uspořádáním trochu připomíná Národní technickou knihovnu v Praze, se nachází nepřeberné množství knih na téma dějiny pivovarnictví a jeho technického vývoje, ve kterých může zájemce o problematiku bádat.

Knihovna navíc po zaregistrování nabízí řadu on-line zdrojů, které může badatel využívat a tak si myslím, že její návštěva nemusí být přínosná pouze pro historiky či pivovarské technology, ale pro všechny zájemce o studium pivovarnictví. Fondy zahrnují jak německy psanou literaturu, tak množství anglicky psaných knih a narazil jsem dokonce i na některé české kousky. Kromě nejnovějších publikací knihovna shromažďuje i knihy staršího data, nejvíce mne zaujala bichle "Bürgerliches Brauhaus in Pilsen 1842-1892" vydaná k padesátému výročí plzeňského měšťanského pivovaru.

 Hlavní budova SLUBu.

Několikadenní pobyt v Drážďanech jsem ale samozřejmě nevěnoval jen studiu, město je z pivního hlediska zajímavé nejen badatelsky, ale i samo o sobě, a byla by určitě škoda nevyužít volného času k ochutnávce místní nabídky. Drážďany dnešních dní nabízí celkem šest malých pivovarů a jeden průmyslový. V případě minipivovarů ale přichází v úvahu návštěva pouze tří z nich, ostatní jsou malé rodinné podniky, které nedisponují vlastním hostincem a pivo je zde nutné objednávat dopředu.

Segment průmyslových pivovarů zastupuje v Drážďanech velkopivovar Feldschlössen, vlastněný nadnárodním koncernem Carlsberg, který dnes sídlí ve čtvrti Coschuetz na kraji města v moderním podniku, vybudovaném v roce 1981 (od roku 1991 se zde vaří i piva z někdejšího pivovaru Felsenkeller ze čtvrti Freital, který byl dřívějším konkurentem pohlcen). V pozůstatku původního pivovaru na Budapester strasse (nedaleko hlavního vlakového nádraží) byla v roce 1998 vybudována alespoň stylová pivovarská restaurace a malé muzeum (ve věži, volně přístupné).

 Feldschlössen Stammhaus - pivovarská restaurace a muzeum.

Různě řešené prostory restaurace se nachází v přízemí, ve dvoře je navíc malá zahrádka. My zvolili větší prostor vpravo od vstupu, kde je stylový výčep zastřešený měděným víkem staré varní nádoby. Na čepu jsou nejen původní piva Feldschlössen, ale i další značky skupiny Carslberg. My ochutnali poněkud vodový Schwarzbier a velmi dobrý Zwickl (obě Feldschlössen, ceny mezi 3-3,5 euro za půllitr). Produkce pivovaru je jinak samozřejmě v Drážďanech velmi často k dostání v restauracích a obchodech, v nabídce je německy standardně široké portfolio od pilsu přes bock až po radler).

 Stylová restaurace s víkem varní nádoby nad výčepem.

Všechny relevantní drážďanské minipivovary se nacházejí v delší docházkové vzdálenosti od centra města a jsou skvěle dostupné i MHD. První z nich stojí severozápadně od starého města (Kötzschenbroder Straße 1) a z jeho letní zahrady na břehu Labe je na centrum města krásný výhled, nejkrásnější zřejmě pozdě večer, kdy zapadající slunce osvětluje jeho dominanty. Restaurační pivovar Watzke se nachází v prostorách objektu nazvaného "Ballhaus", což není nic jiného, než společenský dům, patřící ponejvíce plesům a jiným kulturním akcím. Krásná secesní budova slouží tomuto účelu i dnes (s dlouhou přestávkou v době minulého režimu) a pivovar zde byl otevřen v roce 1996.

 Ballhaus (a Brauhaus) Watzke a výčep tamtéž.

Pivnice nabízí poměrně omezený sortiment sestávající z klasického pilsu a dalších dvou druhů piv, která ale nejsou dostupná pravidelně. My měli štěstí na polotmavý (či spíše poctivě světlý) speciál. Ten v nádherné večerní náladě u Labe na zcela zaplněné pivní zahradě (proč takové nevznikají více i u nás?) chutnal rozhodně víc, než ne zcela výrazný pils. Vzhledem k tomu, že se pivovar nenachází přímo v centru, byly i ceny točeného piva na snesitelné úrovni (3,2 euro, 0,5l). 

 Pivní zahrada pivovaru Watzke na břehu Labe.

Pivo je ale možné ochutnat právě i v centru: pivovaru Watzke má ve svém vlastnictví dvě hospody na velmi strategických místech - na Ringu přímo v srdci Starého města a na Novoměstském rynku, ulice Hauptstrasse na druhé straně Labe.

 Centrum Drážďan v zapadajícím slunci v pohledu z pivní zahrady Watzke.

Opačným směrem od centra města - a také s výhledem na ně (a také nedaleko Labe) stojí další z drážďanských mini, Waldschlössen (Am Brauhaus 8b). Vznikl v roce 1992 na místě někdejšího zaniklého průmyslového pivovaru a spojuje v sobě pivovar s restaurací a hotelem (působícím poměrně "hoch" dojmem). Na letní dny je ale pro návštěvníky připravená příjemná a nikterak honosná velká letní zahrada přímo před objektem hotelu se samostatným výčepem, která zároveň slouží jako (dle množství lidí, kteří se protočili, velmi oblíbená) jídelna pod širým nebem. I ceny piva jsou na podobné místo skvělé a necelá tři eura za půllitr spolu s širokou nabídkou vybízely k delšímu posezení.

 Pivovar (a hotel) Waldschlössen, na terase vpravo je pivní zahrada s výčepem.

K pohledu na drážďanské dominanty, klidnou Labskou nivu pod terasou pivovarské zahrady či k jen tak příjemně strávenému času pivovar nabízí pils, dunkel, weizen, zwickl a sezónní "sonnenbier", doslova slunečné pivo. Zvláště nefiltrovaný hutný zwickel byl výborný, ale dobře chutnala všechna piva. Rozhodně nejlepší ale určitě byl právě sezónní kousek - světlý, trochu jantarově jiskrný, lehký ležák s nádherně voňavým chmelením a tóny citrusů v chuti - vskutku dokonalé pivo do současných horkých letních dní!

 Sonnenbier

Poslední z drážďanských minipivovarů je kapitolou samou pro sebe a pří této návštěvě jsme ho nenavštívili a jeho piva ani neochutnali, přestože jsme ubytováni ve stejné čtvrti. Drážďanský Neustadt je místem, kde se pivo pije na ulici, nejužívanějším dopravním prostředkem je jízdní kolo a alternativní způsob života je tady hmatatelný nejen přes den, ale i v noci a dlouho do rána.

 Noční pouliční život na Neustadtu.

Do podobné atmosféry tak alternativně pojatý Neustädter hausbrauerei (Schönbrunnstrasse 1) dokonale zapadá. Pivo je v pivovaře k dostání pouze v některé dny a navíc jen v patentních lahvích. My ale jeho piva ochutnali v točené podobě (vaří řadu nejrůznějších piv, včetně experimentů) již při prosincové návštěvě v rázovité hospůdce Bautzener Tor, která se nachází taktéž ve čtvrti Neustadt, prakticky na dohled od našeho hostelu Lollis Homestay a která slouží zároveň jako jeho pivovarská restaurace.

 Bautzener Tor v prosinci 2012.

Ze stálé nabídky pivovaru jsme v zimě neochutnali pouze konopný Lenin (jméno i zvolená příchuť myslím hovoří za vše), který shodou okolností nabízí náš hostel na recepci v lahvové podobě. A já mám pocit, že věta "a při této návštěvě jeho piva ani neochutnali" přestane brzy platit...

PS: další destinací, kam povedou mé badatelské kroky, bude v září Staatsbibliothek zu Berlin, takže se na konec léta můžete určitě těšit i na Partyzánovy pivní zážitky z hlavního města Německa. ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat