30. března 2014

NOVÝ DOMÁCÍ PIVOVAR RABIÁT

Jako vždy potěší zpráva o nově vzniklém pivovaru, potěší vždy i zpráva o nových domovarnících. Ta, která přišla během února, mne potěšila ještě více. Ona vlastně ani žádná zpráva nepřišla, první várce tohoto nového domácího pivovaru, pracovně (a možná i definitivně) zvaného Rabiát, jsem byl osobně přítomen. A co bylo na celé věci tak potěšujícího? Naši přátelé, Peťka a Hawran, se rozhodli konečně uskutečnit várku po absolvování našeho workshopu domácího vaření piva loni v květnu, asistované várce v našem Domácím pivovaře Partyzán letos v lednu a zejména pak po několika desítkách ujištění, že uvařit pivo není vůbec tak složité.

 Je to na dobré cestě: šrotujeme.

Peťka byla dokonce ta, která tenkrát loni po workshopu celou věc okomentovala slovy: "No, my se na to chystáme už asi dva roky, ale po tom, co jsme viděli dnes, se na to asi vykašleme." Jsem rád, že se na to nevykašlali, právě naopak! 22. února tak proběhla první jalová várka nového domácího pivovaru. Místo, kde pivovar působí, nechám zatím v utajení, aby jim hned na dveře nebušili sběratelé lačnící po etiketách a nebo Luděk Gasseldorfer (Luďku, zdravím!). :D 

 Peťka míchá při zahřívání během rmutování.

Pro sebe si ale nenechám, co se vařilo. Vzhledem k tomu, že oba noví domovarníci mají nejvíce v oblibě velmi hořká aromatická piva typu India Pale Ale, vařila se americká varianta tohoto stylu. Chmelilo se širokou paletou chmelů ze země za oceánem (Warrior, Simcoe, Amarillo, Cascade a dry hoping Citrou), EPM 16°. Výsledek jsme bohužel ještě neměli šanci ochutnat, poslední dobou je to s časem skutečně těžké a od odležení Rabiátské American IPA jsme se zatím nepotkali, snad brzy, jsme na to moc zvědaví.

 Dávkování chmele.

Dobrou zprávou určitě je, že první várka určitě nebyla ani poslední, jsou v plánu další, tak uvidíme, jak se novým domovarníkům bude dařit. Nezbývá, než jim držet palce, a aby bůh dával to pověstné štěstí. A také pevně věřím, že se osobně zúčastníme i některé z dalších várek, protože únorový den strávený v domácím pivovaře Rabiát byl velice příjemný. Popíjeli jsme z velké zásoby nakoupených zahraničních i českých piv, klábosili o pivu i o nejrůznějších hloupostech a den spokojeně utekl.

 Něco z ochutnávek.

Mimochodem, ty nájezdy sběratelů jsem myslel vážně. Hawran totiž byl ve svém dětství i nadšeným sběratelem pivních etiket a má je dodnes schované pečlivě vylepené v sešitech. Zaujala mne stránka modrých etiket "starého" děčínského Kapitána, jehož reinkarnovaná podoba již za pár týdnů opět spatří světlo světa v "obnovovaném" Děčínském pivovaru. No, jsem na něj zvědavý.

 Hawranovy staré etikety, zde konkrétně Kapitán z pivovaru v Děčíně.

Ale snad ještě více jsem zvědavý na etiketu domácího pivovaru Rabiát, která snad také již brzy světlo světa spatří. Věřím, že se všichni s pivy jí označených brzy setkáme - na domovarnických srazech, degustačních soutěžích, ale i jinde. Těším se.

Žádné komentáře:

Okomentovat