11. května 2014

POZVÁNKA: PŘEDNÁŠKA O DĚJINÁCH PIVOVARNICTVÍ A MALÁ DEGUSTACE DOMÁCÍCH PIV

Pivovar ve středočeské vesničce Vojkov nedaleko Sedlčan již léta nestojí, byl zbořen někdy na počátku 20. století, i přesto se ale ve Vojkově dochovala pěkná památka na místní vaření piva, která dostala před dvěma lety zcela novou podobu a rozměr. Pod budovou zdejšího barokního špejcharu, výše nad někdejším pivovarem, se nachází pěkně dochovaný pivovarský sklep, který dnes slouží kulturním a jiným akcím. Vše díky iniciativě rodiny Kramperových, kteří zchátralý špejchar zakoupili a nechali ho nákladně, společně právě i s pivovarským sklepem, opravit.

 Plakát na akci.

31. května v sobotu proběhne od 18. hodin právě v někdejším pivovarském sklepě pod Vojkovským špejcharem komponovaný tematický večer celý související - jak jinak - s pivem a pivovarnictvím.

 Budova Vojkovského špejcharu z ulice - pivovarský sklep je za budovou.

Na začátek večera zazní z mých úst přednáška na téma Dějiny pivovarnictví na Benešovsku a Sedlčansku, ve které se krátce podíváme nejen na dějiny konkrétních pivovarů v uvedených regionech, ale vývoj zdejšího pivovarnictví bude v přednášce zasazen do širších souvislostí dějin pivovarnictví v celé zemi i v Evropě. Po přednášce bude prostor pro diskusi, která pak může probíhat v podstatě celý večer - nebráním se jakýmkoliv dotazům, které s pivem či pivovarnictvím jakkoliv souvisí - v rámci svých možností se pokusím odpovědět opravdu na všechno.

 Vstup do zrekonstruovaného pivovarského sklepa pod Vojkovským špejcharem.

Po přednášce bude přímo v pivovarském sklepě následovat malá degustace lahvových piv z Domácího pivovaru Partyzán, která tak zde budou výjimečně k ochutnání. Degustace zahrne ochutnávku tří různých piv z naší domácí produkce a bude zároveň sloužit i jako prezentace rozmanitého světa pivních stylů. Návštěvníci tak budou mít možnost ochutnat polotmavý 19° Maibock - velmi silné spodně kvašené speciální pivo, za studena chmelený světlý 12° American Pale Ale - zástupce svrchně kvašených hořkých piv typu ale a 12° Weizen - světlé svrchně kvašené pšeničné pivo, typické svou ovocnou a kořeněnou chutí a vůní způsobených použitým typem kvasnic.

 Zde se celý večer odehraje - prostor zrekonstruovaného pivovarského sklepa.

Pro návštěvníky bude samozřejmě připraveno i pohoštění v podobě veganské grilovačky a další dobroty. K dispozici bude po celý večer samozřejmě i točené pivo - jak jinak než lokální. Na čepu budou piva z některých regionálních pivovarů či minipivovarů. Aktuální informace o čepovaných pivech i o celé akci je možné nalézt na stránce události na sociální síti Facebook.

Na celou akci Vás srdečně všechny zve Pivní Partyzán.

Žádné komentáře:

Okomentovat