10. prosince 2014

VÁNOCE A NOVÝ ROK V DOMÁCÍM PIVOVARU PARTYZÁN

Vánoční várky patří k našemu Domácímu pivovaru Partyzán takřka od nepaměti. Už jsem o tom tady psal loni a této tradici zůstáváme věrní i letos. Však i naše úplně první várka Düsseldorfer Altu byla vařena tak, aby její doležení proběhlo o Vánočních svátcích (někdy mne až udivuje, jak už je to dávno, přestože jsou to teprve čtyři roky). Tak nebo tak, letos se již popáté uchylujeme k vaření piv určených na sváteční stůl jak k Vánocům, tak i k příležitosti Nového roku.

Letos, stejně jako loni, vaříme várky dvě. Loni jsem tady v článku sice "přiznal" pouze náš experiment s extrémně nachmeleným Weizenbockem, avšak tehdy jsme ho pro silvestrovské oslavy doplnili ještě silným dýňovým Ale, o kterém jsem se v článku nezmínil. Ani nevím vlastně proč, možná by to tenkrát nebylo naškodu, bylo by se alespoň čím chlubit. Ne, Weizenbock zhusta chmelený americkou odrůdou Cascade byl chuťově skvělý, ale během jeho ležení se "někde stala chyba" a pivo šlo z láhve jako gejzír, a tak jeho podávání bylo. No. Trochu komplikované. Zpětně tak konečně, s malým zpožděním, přináším zprávu, jak to vlastně celé dopadlo (což jsem loni v článku na blogu slíbil).

 Tak to dopadá, když člověk zapomene, že v otvírané lahvi není pivo, ale časovaná
 nálož. Aneb jedna z ochutnávek loňského Extra Hoppy Weizenbocku. :D

Loňskem jsme se nakonec nechali inspirovat i letos a sváteční piva z Domácího pivovaru Partyzán tak zastupuje opět Imperial Pumpkin Ale a nakuřovaný Rauchweizen, který toho času právě čeká na scezovačce na stékání předku.

 Loňský tmavý Imperial Pumpkin Ale (a jedna jeho pozdní jarní ochutnávka).

Letošní dýňový svrchňák jsme pojali hodně jinak než loni. Je silnější (EPM 20°), letos je světlý, respektive světlý s jantarovými tóny. Stejně jako loni jsme použili upečenou dýni hokaido přidanou do rmutování a stejně jako loni jsme nakonec chmelovaru přidali koření, na rozdíl od loňska (skořice, nové koření, muškátový oříšek, zázvor) letos navíc ještě zelený kardamom. Koření jsme dali jen tolik, aby chuťově nepřebilo chuť dýně, sladu a chmele. Chmelili jsme americkými odrůdami, neboť země za oceánem je rodištěm tohoto zvláštního pivního stylu. Skladba sladů byla letos bohatší, než loni, kromě ječných sladů (Pale Ale, Carared a Carapils) jsme použili navíc trochu sladu pšeničného a žitného. Jsem zvědavý na výsledek, protože pivo je teprve dva dny stočeno do lahví a ochutnávali jsme zatím pouze mladé pivo. Etiketa podobná jako loni, jen jsme jí udělali inverzně. Nad siluetou města tak opět vybuchují ohňostroje z roztříštěných dýní hokaido.

 Dýňový oňostroj.

A aktuálně vařená nakouřená pšenice? Nakuřované pivo vaříme v našem domácím pivovaře poprvé, takže velká očekávání. Recept jsem sestavil na základě četby z německých pivních webů, ale i tak jsem šel víceméně naslepo. V sypání 30% pšeničného nakuřovaného sladu, z celkového sypání pšenice 60%. Rauchweizen volíme v tmavé variantě a kromě pšeničných sladů jsme do vystírky poslali mnichovský slad a něco málo karamelového, na konec infuzního rmutování pak také trochu sladu barvícího. Chmelit budeme německým Hallertauer Hersbrucker a českým Žateckým poloraným červeňákem. Víc k várce zatím nepovím, neboť nevím, zkrátka doufám v to příslovečné pivovarnické štěstí a v to, že u Vánočního stromečku bude chutnat. Na jeho etiketě se pro změnu silueta města proměnila v kouřící panorama. Jen hvozdové komíny sladovny "našeho" pivovaru jsme nechali vychladlé - nakuřovaný slad na lísky stojatých hvozdů nepatří. ;)

 Nastala zima a tak se v domcích zatopilo (je nesporné, že na pecích se navíc
 suší slad).

Loni jsem byl konfrontován s dotazem, kdy bude vánoční experiment z našeho domácího pivovaru k ochutnání. Letos neponechávám nic náhodě a shodou okolností tak navazuji na nakouslou tradici letošního Novoročního posezení. Už jsem o tom trochu mluvil s Martou a Vláďou z Palmy, a tak to píšu i sem. Což takhle 2. ledna v podvečer, bar Napalmě, posedět a ochutnat sváteční Imperial Pumpkin Ale a Rauchweizen? Co Rostíku? Romane? Vety? Anebo třeba kolegové z Domovaru Komár? ;)

4 komentáře: