2. června 2014

DO PIVOVARSKÉHO SKLEPA VE VOJKOVĚ SE VRÁTILO PIVO

Vojkov je jednou z malých zapomenutých vesnic Sedlčanska. Když do Vojkova přijedete, máte ale najednou pocit, že jste tady již někdy byli. Její náves totiž posloužila jako exteriér pro natáčení jednoho z nejznámějších dílů seriálu Třicet případů majora Zemana, ve kterém jeho tvůrci interpretovali svým pohledem události tzv. Babického případu. Roku 1951 bylo v tamní škole za dodnes nevyjasněných příčin zastřeleno několik funkcionářů místního MNV a škola, kde byli postříleni seriáloví komunisté, ve Vojkově stojí dodnes a pole, ve kterém se tehdy vrah skrýval, zřejmě také dodnes plodí.

 Vojkov z nadhledu od vesničky Vysoká.

Vojkov je přes svou odlehlost a pitoresknost zajímavější ale i ze zcela jiného úhlu pohledu, který si již zaslouží místo i na blogu Pivní Partyzán. Místo vždy patřilo mezi významná šlechtická sídla na Sedlčansku a západně od jeho návsi dodnes stojí areál velkého zámku, někdejší tvrze. Je zajímavé, že pro opakované střídání místní vrchnosti není zřejmé, kdo nechal tvrz na zámek přestavět, jisté ale je, že dnešní podobu získal za přestaveb v 70. a 80. letech 19. století.

 Brána zámku, dnes domova důchodců.

Jeho pozdně klasicistní budova je dnes hezky opravena a slouží jako domov důchodců. To se již bohužel nedá říci o jeho rozsáhlém hospodářském zázemí, tvořeném řadou opuštěných či jen částečně využívaných staveb, které kolem zámku uzavíraly velký dvůr. Mimo oblast dvora také od nepaměti stával, západně od zámku, starý vojkovský pivovar. Vrchnostenský podnik vařil až do 80. let 19. století, kdy byl jeho provoz zastaven a objekty záhy zbořeny. Na jeho místě vyrostl objekt staré školy a vojkovský pivovar tak dnes připomíná už jen louka "Pod pivovarem".

 Tady stával vojkovský pivovar.

Ale abych nekecal. Realita je ve skutečnosti naštěstí trochu jiná a na zdejší pivovar najdeme ještě jednu, mnohem hmatatelnější, připomínku. Hospodářské zázemí zámku zahrnovalo mimo obvod dvora ještě jednu stavbu, zajímavou samu o sobě - velký objekt barokního a dodnes výjimečně dochovaného špejcharu, který po dlouhá léta chátral - stejně jako dochovaný pivovarský sklep ve stráni pod ním.

 Odpolední posezení za špejcharem nad pivovarským sklepem.

Jeho prostor využívalo místní JZD jako skladu, později spíš jako skládku. Zarostlý, odpadky zaházený a stavebně poškozený valeně klenutý sklep čekal na svou šanci až do 21. století. Stejně jako špejchar nad ním. Na konci jeho prvního desetiletí naštěstí padl do oka rodině Kramperových, mimochodem rodičům mého kamaráda Míry, který mi šel loni za svědka na svatbě v Únětickém pivovaře. Kramperovi obchodují mj. s vínem a pro své potřeby hledali vhodný objekt, který by jim sloužil jako sklad i kanceláře.

 Podoba pivovarského sklepa před rekonstrukcí. Zdroj: Kramperovi.

A co víc, přesně v intencích aktivního oživování obnovovaných památek se rozhodli z Vojkovského špejcharu vytvořit kulturně-společenské centrum oblasti. Díky dotacím z Evropských fondů tak mohl být kolem roku 2012 špejchar nákladně a citlivě rekonstruován a co jsem viděl v programu špejcharu, cíl se Kramperovým povedlo splnit, za což si zaslouží velký respekt a poděkování.

A respekt a poděkování si určitě zaslouží i za zahrnutí pivovarského sklepa do plánu rekonstrukce. Jeho prostor tak dostal zcela novou podobu i využití a dnes také skvěle slouží pro nejrůznější kulturní a společenské akce. Poslední taková se zde konala tuto sobotu a díky tomu se po více než stodvaceti letech do vojkovského pivovarského sklepa opět vrátilo pivo.

 Vše je připraveno na degustaci piv Maibock, American Pale Ale a Weizen (zleva).

Komponovaný večer, kdy nejdříve zazněla přednáška o dějinách pivovarnictví na Benešovsku a Sedlčansku a poté proběhla malá degustace piv z Domácího pivovaru Partyzán s výkladem, přitáhla do Vojkova kolem padesát návštěvníků, kteří prostor sklepa zcela zaplnili. Celý večer se nesl v přátelském a příjemném duchu a byl jsem skutečně potěšen, kolik lidí podobná témata zajímají a patří jim za to určitě dík.

Akce pro nás navíc měla osobní rozměr, neboť zde paní Partyzánová oslavila své narozeniny a já úspěšně dokončenou dálkovou maturitu na Podskalské. Mezi návštěvníky tak byla i řada našich kamarádů a známých, kterým tímto ještě jednou zdravím, rádi jsme Vás všechny viděli a díky všem, kdo dali ruku k dílu a pomohli ke zdárnému průběhu akce.

 Zábava nakonec probíhala až do ranních hodin.

Její úspěšný průběh už nyní dává tušit, že nebyla takovou ve Vojkově poslední - ten prostor si zkrátka podobné akce zaslouží a zájem lidí o ně je obdivuhodný. Pokud se budete rozmýšlet, zda příště do Vojkova volit cestu, věřím, že Vás závěrečná fotografie přesvědčí. Venkovní posezení na sluníčku před pivovarským sklepem s dalekým výhledem do krásné krajiny Sedlčanska je sám o sobě lákadlem, pro které stojí za to přijet.

 Výhled od Vojkovského špejcharu do krásné krajiny Sedlčanska.

2 komentáře:

  1. Bylo to takové poetické odpoledne :-D ještě jednou díky všem. Míla

    OdpovědětVymazat
  2. Mílo, pravdu díš! Rád jsem Tě poznal a těším se brzy na viděnou na nějaké podobně vydařené akci. ;)

    OdpovědětVymazat